Elämäntapana urheilu

Kolmanteen sukulinjaan kuuluva 75-vuotias Aimo “Ami” Pirnes lienee sukumme toistaiseksi menestyksekkäin urheilija – kruununa veteraani-ikäluokkansa maailmanmestaruus lentopallossa kevättalvella 2008. Yhdessä puolisonsa Taimin kanssa he ovat esimerkillisen liikunnallinen aviopari. On ilo nähdä tervesieluisia ja hyväkuntoisia ihmisiä, jotka liikuntaharrastus on yhteiselle ladulle saattanut ja vielä 50 vuodenkin kuluttua yhteisellä ladulla pitänyt. Aimon urheilu-ura on poikkeuksellisen mittava. Se alkoi jo Alavudella perheen ollessa evakkoreissullaan. Siellä Aimo osallistui 13-vuotiaana kilpailuihin, joissa hän jakoi ensimmäisen sijan 60 metrin juoksussa ja voitti kolmiloikan. Voimiensa tunnossa hän haastoi kilpajuoksuun myös 45-vuotiaan äitinsäkin, mutta sai harmikseen todeta hävinneensä vanhalle naiselle!

Pyhäsalmelle muutettuaan Aimo liittyi heti vuoden 1947 alusta urheiluseura Pyhäjärven Pohtiin. Niinä aikoina Aimon urheiluharrastus oli tosi monipuolista. Yleisurheilua – mukaan lukien kymmenottelu – hän harrasti koko ajan. 17-vuotiaana hän aloitti pesäpallon pelaamisen sarjatasolla jatkaen sitä neljännesvuosisadan ajan. Painin, josta tuli Aimon rakkain laji, hän aloitti ennen armeijaan menoa. Seitsemäntoista vuoden aikana hän ehti saada siinä 16 piirin mestaruutta ja voittaa useita kansallisia kilpailuja.

Aimo myöntää olevansa urheiluhullu: hän kun on edellä mainittujen lisäksi harrastanut nyrkkeilyä, painonnostoa, jalkapalloa, tennistä, pöytätennistä, koripalloa, sählyä ja hiihtoa. Nyt seniori-iässä hän pelaa lentopalloa. Jyväskylän Homenokissa tuli sekä EM- että SM-hopeaa. Oulun Tervalentiksessä tuli sitten maailmanmestaruus sekä Suomen mestaruus. Aimo taitaa olla fiksumpi kuin monet nykyurheilijat, jotka usein fakkiutuvat yhteen tai pariin lajiin menestyksen nälässään. Monipuolisuudessaan Aimo on erinomainen esimerkki terveestä asenteesta urheiluun ja liikuntaan. Näin harrastus tuo terveyttä, iloa ja nautintoa elämään.

Aimon puoliso Taimi on urheiluinnostuksestaan tunnettua Kangasharjun sukua, jossa on ollut useita tunnettuja hiihtäjiä. Taimi on myös monet suurkisat käynyt voimistelija. Nuorena neitosena hän sananmukaisesti hiihteli Aimon sydämeen. Vai mahtoiko Aimo painia Taimin pään pyörälle? Joka tapauksessa hääpäivällekään ei meinannut aikaa löytyä tiukan kilpailukalenterin vuoksi. Itsenäisyyspäivältä onneksi löytyi molemmille vapaa ajankohta!

Yhteiset ovat olleet Taimilla ja Aimolla urheilu- ja liikuntaharrastukset. Aktiivisesti he ovat myös osallistuneet urheiluseuratoimintaan Pyhäjärven Pohdissa ja Pyhäjärven Naisvoimistelijoissa, jonka perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja Taimi on ollut. Aimo on tehnyt lukemattoman määrän talkootunteja Pohdin pitkäaikaisena jäsenenä johtokunnassa ja eri jaostoissa: puheenjohtajana, taustatukena, penkkiurheilijana ja ties missä rooleissa.

(haastatellut: Unto Pirnes)