Elämyksiä sukutapaamisessa Heinolassa

Elämyksiä sukutapaamisessa Heinolassa

Heinäkuu 2014 – Unto Pirnes

Lauantaina heinäkuun viides päivä 2014 kokoontui n. 60 Karjalan ja Haapaveden Pirneksiin ja pari Laukka sukuun kuuluvaa sukukokoukseen ja -tapaamiseen Heinolan seurakuntatalolle. Sukuviirin noston jälkeen Unto Pirnes toivotti osanottajat tervetulleeksi. Hän totesi kuinka hattujen sota, pikkuviha ja sitä seurannut rajojen muuttuminen oli se vaihe, josta alkoi niin Karjalan Pirnesten, Haapaveden Pirnes-sukukuntien kuin 175 juhlavuottaan viettävän Heinolankin tarina.

Varsinaisen sukukokouksen jälkeen alkoi seinälle ripustettujen sukutaulujen äärellä vilkas keskustelu. Paikalliset taiteilijat, haitaristi Antti Aronen ja laulaja Jouko Keskinen esittivät taitojaan ja heidän johdollaan sujui luontevasti niin Karjalaisten kuin Pohjois-Pohjanmaankin maakuntalaulu. Suvun oma tyttö Katariina yhdessä Erica ystävänsä kanssa hurmasivat taitavalla tanssiesityksellään. Yhtä sulavasti sujui heiltä myös suvun ahkerien naisten ja miesten värkkäämien arpajaisvoittojen jako onnettaren suosimille.

Yhteisen ohjelman lopuksi järjestetty Pentti Pirneksen juontama naulanlyöntikisa oli jännittävä, hauska, ehkä monille mieleen jäävin tapahtuma. “Isi ei osaa”, tuskailivat “pirnesvävyn” pojat äidilleen, isän lisätessä jännitystä “hidastelemalla” ennen joukkueensa voittoisaa loppukiriä. Kisan lopuksi kaikki osanottajat saivat upeat diplomit niiden suunnittelijalta Maija Seppäseltä. Kisan taustana on sukukirjan lukeneille osin tutut tarinat Tauno ja Heikki Pirneksestä, joiden jälkeläisiä oli mukana tapahtumassa. Tauno oli osallistunut 19-vuotiaana vapaaehtoisena sisällissodan Raudun taisteluihin ja kaatui myöhemmin jatkosodassa. Heikki puolestaan oli sisällissodan pyörteissä reilun viikon Viipurissa vartio-osaston päällikkönä keskuskasarmilla, tuomittiin valtiorikosoikeudessa, istui tuomiotaan Riihimäellä kunnes armahdettiin. Heikki taitavana käsistään teki vankeudessa ollessaan vaimolleen, suutarin tyttärelle, upeat pienois-saapikkaat – puusta. Heikki oli rakennusmestari, asui 1930 luvun Heinolassa, voittaen tällä järjestetyn naulanlyöntikisan. Tästä idea sukukuntia hienosti yhdistävälle kisalle.

Sukutapaaminen jatkui valinnaisen ohjelman merkeissä. Osa tutustui museolla Barokki näyttelyyn, osa taas kokeili taitojaan frisbeegolfissa Heinolan harjulla. Valokuva keisarin poppelin juurella oli mukava päätös päivälle, osan jäädessä Nauttimaan Heinolan tarjonnasta vielä sunnuntaiksikin.

Sukututkimus- ja julkaisuryhmä teki sunnuntaina suunnitelmiaan Harjupaviljongin historiallisessa, viehättävässä ympäristössä.

Kuvat Matti Ruisaho ja Eeva Hasunen

Sukua keisarinpoppelin juurella